Otkrijte Gornji Milanovac, grad gde prepliću istorija, tradicija i moderni ritam života.

Proživite priču ovog očaravajućeg grada. Upoznajte se sa lokalitetima koji su ostavili neizbrisiv trag u srpskoj baštini, ali se prepustite i ukusima kulinarske kulture koja obogaćuje ovaj region.

LOKALITETI DOGAĐAJI

IG Hotel je vaša baza za istraživanje svih ovih divnih lokacija. Dozvolite nam da budemo vaš vodič kroz ovaj prelepi region, pružajući vam udobnost i luksuz na kraju svakog dana punog otkrića. Dobrodošli u naš mali deo raja na zemlji, dobrodošli u Gornji Milanovac

Hotel sa 4 zvezdice

Crkva Svete Trojice

Crkva Svete Trojice u centru Gornjeg Milanovca je poslednja zadužbina kneza Miloša Obrenovića, čija gradnja je započeta 1860. godine. Nakon Miloševe smrti, završetak radova preuzeo je njegov sin Mihailo, a za izgled građevine je bio zadužen poznati neimar tog doba, Nastas Đorđević.

Crkva je obogaćena romansko-vizantijskim elementima, a u njenom izvornom obliku se nalazio ikonostas Nikole Markovića. Prilikom Drugog svetskog rata, crkva je delom oštećena, ali je kasnije obnovljena. Nalazi se na raskrsnici ulica Kneza Aleksandra i Vojvode Mišića, a do nje se lako stiže pešice od samog IG Hotela.

Hotel sa 4 zvezdice

Zgrada okružnog načelstva

Zgrada okružnog načelstva, poznata kao Stari sud, sagrađena 1854. godine, je prva zgrada u Gornjem Milanovcu i najstarija sudnica u Srbiji.

Tokom Prvog svetskog rata, bila je štab Prve armije pod komandom generala Živojina Mišića, a u Drugom svetskom ratu je služila i kao zatvor. Danas u njoj deluju Kulturni centar, galerija i gradska biblioteka.

Zgrada se nalazi u centru grada, na trgu Kneza Mihaila, na svega par minuta laganog hoda od IG Hotela.

Hotel sa 4 zvezdice

Spomen-park Brdo mira

Spomen-park Brdo mira je jedinstven kompleks na 4,5 hektara, bogat istorijskim spomenicima i različitim vrstama drveća posađenih od strane milanovačkih srednjoškolaca.

Među spomenicima se nalaze oni koji su obeležili Prvi i Drugi svetski rat, kao i prijateljstvo između Jugoslavije i Norveške. Neki od njih su: Kosturnica palih boraca takovskog kraja u Drugom svetskom ratu, Spomenik stradalim Takovcima u Norveškoj, Planinska kuća, Spomenik braniocima srpske slobode, Spomenik pobede. Posebno se ističe spomenik pobede, sastavljen od mermerne knjige i gvozdenog obeliska u obliku munje. Park se nalazi u ulici Velimira Rajića, do kog se može stići peške iz centra grada za deset minuta ili taksijem.

Hotel sa 4 zvezdice

Muzej rudničko-takovskog kraja

Muzej rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu čuva svedočanstva o bogatoj srpskoj istoriji. Smestio se u Brkovića kući iz 1938. godine, koja predstavlja primer međuratne arhitekture.

Muzej nudi različite postavke, uključujući istorijsku zbirku sa predmetima iz XIX veka, postavku vezanu za dinastiju Obrenović, legat porodice Nastasijević i etnološku zbirku sa predmetima iz svakodnevnog života.

Ovaj muzej je lako dostupan, nalazi se u centru grada, u Sinđelićevoj ulici broj 7, blizu zgrada kao što su Milanovačko pozorište, Stari sud i crkva Svete Trojice. Radno vreme muzeja je od 7:30 do 17:00 radnim danima i od 11:00 do 16:00 vikendom.

Hotel sa 4 zvezdice

Norveška kuća

Na ulazu u Gornji Milanovac, neobična građevina koja podseća na vikinški brod i tradicionalnu srpsku brvnaru privlači poglede prolaznika. Ova zgrada, poznata kao Kuća srpsko-norveškog prijateljstva ili Norveška kuća, simbolizuje uzajamnu podršku između Srbije i Norveške tokom Drugog svetskog rata. Oko 4000 Jugoslovena odvedeno je u koncentracione logore u Norveškoj, a polovina zatvorenika je uspela da pobegne uz pomoć lokalnog stanovništva.

Izgrađena 1987. godine prema idejnom rešenju arhitekte Aleksandra Đokića, kuća kombinuje elemente norveške i srpske arhitekture. Građena je od drvene građe obrađene u Norveškoj. Danas služi kao muzej sećanja, sa postavkom u potkrovlju koja prikazuje lične predmete Jugoslovena iz nacističkih logora u Norveškoj. U prizemlju se nalazi konferencijska sala i ugostiteljski prostor otvoren za goste.

Do Norveške kuće se stići laganom šetnjom za oko 10 min. od IG Hotela.

Hotel sa 4 zvezdice

Manastir Vraćevšnica

Manastir Vraćevšnica, smešten na južnim obroncima planine Rudnik, predstavlja istorijski značajan verski objekat u Srbiji. Izgrađen je 1482. godine u znak zahvalnosti za preživele Kosovskog boja, a posvećen je Svetom Đorđu. Iako je prvobitno bio muški manastir, od 1935. godine njime upravljaju monahinje.

Vraćevšnica je istorijski značajna pošto je bila mesto gde su se ustanici, uključujući i kneza Miloša Obrenovića, pričestili noć pre izbijanja Drugog srpskog ustanka. Tokom turskih najezda, manastir je bio napadan i obnavljan, a u periodu između 1805. i 1813. godine, tu su bile smeštene mošti Stefana Prvovenčanog.

Danas, manastir poseduje tri konaka, od kojih jedan datira iz vremena izgradnje same manastirske crkve. Unutar manastira možete videti grob majke kneza Miloša, baba Višnje, delove nameštaja porodice Obrenović, portrete i likovna dela Đure Jakšića.

Da biste stigli do manastira, putujte 20 kilometara iz Gornjeg Milanovca ka Kragujevcu, a zatim skrenite levo kod Donje Crnuće. Vožnja traje oko 25 minuta.

Hotel sa 4 zvezdice

Takovo

Takovo je značajna regija nadomak Gornjeg Milanovca. Odlikuje se bogatstvom prirode, kulture, istorije i tradicije u Srbiji. Smešteno samo 10 kilometara od Gornjeg Milanovca, ovo mesto čuva simbole otpora srpskog naroda protiv Turaka i predstavlja svojevrsni otvoreni muzej.

Ovo mesto je poznato po tome što je ovde podignut Drugi srpski ustanak pod vođstvom Miloša Obrenovića na praznik Cveti, 23. aprila 1815. godine. Takovski grm, odnosno hrast pod kojim je napravljen plan za podizanje Drugog srpskog ustanka, je jedan od poznatih simbola ove istorijske epohe. Iako je originalni hrast oštećen udarom groma, delovi su sačuvani u muzeju Drugog srpskog ustanka u Takovu i crkvi Svete Trojice u Gornjem Milanovcu. Drugi, mlađi hrast, koji je posadio Mihailo Obrenović, služi kao novi simbol ustanka.

Na ovom mestu se nalazi i Spomenik Drugom srpskog ustanku koji je podignut 1887. godine na mestu gde je Miloš Obrenović dao zakletvu ustanicima. Tu je i Spomenik Takovskom ustanku, rad vajara Petra Ubavkića, koji prikazuje Miloša Obrenovića i Milentija Pavlovića.

U Takovu se nalazi i Crkva Brvnara, jedna od najstarijih crkvenih građevina ovog tipa u Srbiji, sagrađena 1795. godine. U njoj su se ustanici pričestili nakon donošenja odluke o podizanju ustanka.

Takovo se nalazi na oko 15 minuta od IG Hotela vožnje automobilom.

IG HOTEL GARNI Gornji Milanovac

IG Hotel
Vuka Karadžića 1A, 32300 Gornji Milanovac, Republika Srbija
Tel: +381 32 718 450 / 718 451
Mob:+381 66 654 55 42 / 00381 66 654 55 42
Fax: +381 32 718 452
WEB: www.ighotel.rs
EMAIL: info@ighotel.rs
Recepcija: reception@ighotel.rs

INFO
Prijava gostiju od 14h
Odjava gostiju do 11h
Parking: Nije uračunat u cenu smeštaja
Doručak: Nije uračunato u cenu smeštaja
Boravišna taksa: Nije uračunato u cenu smeštaja
Osiguranje: Uračunato u cenu smeštaja
Teretana -Fitness Gym: Besplatno samo za goste hotela

Skeniraj kontakt